D614G mudah menjangkiti

MASYARAKAT perlu lebih berwaspada dan berhati-hati terhadap virus Covid-19 dengan mutasi D614G yang didapati lebih mudah menjangkiti individu lain dan mudah merebak.

Justeru Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah mengingatkanmasyarakat agar mengamalkan sepenuhnya SOP yang ditetapkan iaitu: penjarakan fizikal, kebersihan kendiri yang tinggi terutama mencuci tangan dengan air dan sabun atau hand sanitizers.

Mereka juga perlu memakai pelitup muka terutama di tempat awam, tempat sesak, tempat tertutup dan ketika sembang jarak dekat. Dapatkan bantuan kesihatan sekiranya bergejala.

Berikut kenyataan beliau berhubung keputusan terkini dari makmal Institut Penyelidikan Perubatan (IMR).

1.   IMR telah menjalankan ujian penjujukan genom ke atas 32 virus COVID-19 yang telah dikesan hasil ujian pengasingan dan kultur virus COVID-19 bagi Kluster Benteng LD (23 virus), Kluster PUI Sivagangga (4 virus), Kluster Tawar (3 virus), Kluster Sungai (1 virus) dan Kluster Bukit Tiram (1 virus). Seperti disyaki terdapat mutasi jenis D614G yang telah dikesan kepada kesemua 32 virus COVID-19 ini.

2.   Kajian susulan juga dijalankan bagi mengkaji kaitan genetik antara virus-virus yang diasingkan ini dan membandingkan dengan virus yang dikesan sebelum ini pada Kluster PUI Sivagangga dan Kluster Tawar. Seperti disyaki juga, kesemua virus yang diasingkan bagi kluster-kluster di Kedah (Kluster PUI Sivagangga, Kluster Tawar dan Kluster Sungai) adalah saling berkait dan besar kemungkinan adalah berasal dari sumber virus yang sama.

3.   Kesemua 23 virus COVID-19 dari Kluster Benteng LD pula didapati saling menyerupai namun tidak berkait dengan virus COVID-19 yang dijumpai di Kedah, meskipun kesemuanya mempunyai mutasi D614G.

4.   Ujian-ujian ini adalah ujian awal dan terdapat beberapa ujian susulan sedang dijalankan bagi menguji lanjut kebarangkalian dan semakan dengan kumpulan keluarga virus COVID-19 (Phylogenetic tree).

5.   Pun begitu, ini bermakna masyarakat perlu lebih berwaspada dan lebih berhati-hati. Ini kerana virus COVID-19 dengan mutasi D614G ini didapati lebih mudah menjangkiti individu lain dan mudah merebak.

Oleh itu, masyarakat diingatkan agar mengamalkan sepenuhnya SOP yang ditetapkan iaitu: penjarakan fizikal, kebersihan kendiri yang tinggi terutama mencuci tangan dengan air dan sabun atau hand sanitizers, serta memakai pelitup muka terutama di tempat awam, tempat sesak, tempat tertutup dan ketika sembang jarak dekat. Dapatkan bantuan kesihatan sekiranya anda bergejala.

Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah

Ketua Pengarah Kesihatan

Related posts

Leave a Comment