KAHERAH – Presiden Palestin, Mahmoud Abbas memberi sokongan kuat terhadap pelan Mesir-Arab untuk pembinaan semula Gaza dan dilakukan tanpa pemindahan rakyat Palestin dari tanah mereka.
Bercakap pada Sidang Kemuncak Tergempar Arab di Kaherah semalam, beliau juga menggesa Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump untuk menyokong usaha berkenaan.
Abbas memberi amaran mengenai ancaman serius yang dihadapi oleh perjuangan Palestin, terutamanya desakan untuk pemindahan paksa rakyat Palestin yang ditolaknya dengan tegas.
Beliau juga mengutuk dasar Israel di Tebing Barat dan Baitulmuqaddis Timur, mendakwa mereka mengukuhkan penempatan penjajah untuk menjejaskan penyelesaian dua negara dan menghapuskan aspirasi negara Palestin.
Dalam perkembangan penting, Abbas mengumumkan pewujudan jawatan naib presiden baharu untuk Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) dan Negara Palestin, serta berikrar untuk mengambil langkah undang-undang untuk memformalkan peranan itu.
Belau juga mengesahkan semula peranan kerajaan Palestin dalam memikul tanggungjawab penuh di Gaza, melaksanakan pelan pembinaan semula, memajukan pembaharuan kerajaan, dan mengukuhkan perpaduan negara.
Abbas juga mengulangi komitmennya untuk mengadakan pilihan raya umum, baik presiden mahupun badan perundangan, tahun depan dengan syarat keadaan membenarkan pengundian di Gaza, Tebing Barat dan Baitulmuqaddis Timur.
Juster beliau menggesa semua pihak untuk mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk pilihan raya yang bebas dan
Sebagai sebahagian daripada usaha yang lebih luas untuk menyusun semula kepimpinan Palestin, Abbas mengumumkan rancangan untuk mengubah suai institusi utama negara dan membawa kepimpinan baharu ke dalam PLO, gerakan Fatah dan institusi negara.
Majlis Pusat Palestin dijadualkan bersidang tidak lama lagi untuk membincangkan pembaharuan itu.
Dalam langkah untuk mempromosikan perpaduan dalaman, beliau mengisytiharkan pengampunan umum untuk ahli Fatah yang dipecat, bertujuan memupuk perpaduan dalam gerakan itu.
Nnn
Sidang kemuncak tergempar itu diadakan pada masa ketegangan ser
