29 lagi lokaliti dikenakan PKPD

KUALA LUMPUR 25 Julai – Sebanyak 29 lokaliti di lima negeri iaitu Kelantan, Perak, Terengganu, Kedah dan Sabah dikenakan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), bermula Selasa ini.

Selain itu, pelaksanaan PKPD di sembilan lokaliti di Sabah dan Selangor akan ditamatkan, manakala satu PKPD di sebuah kampung di Kelantan akan dilanjutkan.

Timbalan Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob, berkata semua lokaliti itu dikenakan PKPD selama 14 hari hingga 9 Ogos depan, setelah mengambil kira penilaian risiko serta trend jangkitan Covid-19 di kawasan berkenaan.

Ismail Sabri berkata, antara lokaliti dikenakan PKPD adalah 14 kampung dalam daerah Pasir Puteh, Kelantan dengan enam daripadanya di mukim Bukit Jawa iaitu Pekan Selising, Kampung Selising, Kampung Tok Dir, Kampung Pak Omar, Kampung Bukit Bidang dan Kampung Bukit Merbau.

Selain itu, lapan lokaliti di mukim Bukit Abal iaitu Kampung Berangan, Kampung Banggol Pak Esah, Kampung Alor Geliong, Kampung Banggol Jenereh, Kampung Kubang Sawa, Kampung Lubuk Kedondong, Kampung Chat dan Kampung Banggol Dollah.

Empat kampung dalam mukim Ulu Selama di Perak yang dikenakan PKPD, iaitu Kampung Sungai Seputeh, Kampung Teluk Mas, Kampung Garok dan Kampung Tapah.

PKPD turut dilaksanakan di sembilan lokaliti di beberapa daerah di Sabah, iaitu Kampung Mananam di Tongod; Taman Semarak Megah, Tawau; Kampung Sangkabok, Menumbok; Ladang Belian, Kalabakan; Kampung Sumaang, Ranau; Kampung Pelakat dan Kampung Pelakat Paya di Sipitang; serta Kampung Batandok dan Kampung Menanjung di Beaufort.

Dua lagi kawasan dikenakan PKPD adalah Kampung Teluk Menara di mukim Manir, Kuala Terengganu, Terengganu dan Kampung Bukit Malut di Pulau Langkawi, Kedah.

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata, pelaksanaan PKPD di Kampung Gong Jering di Pasir Puteh, Kelantan yang dijadualkan berakhir esok, akan dilanjutkan hingga 9 Ogos depan.

PKPD yang dilaksanakan di Damai Apartment, di Damansara, Petaling, Selangor sejak 18 Julai lalu, akan ditamatkan hari ini, iaitu lebih awal daripada yang dijadualkan.

Lapan PKPD di Sabah pula akan ditamatkan esok seperti dijadualkan, iaitu Kampung Nahaba, Tegudon, Kota Belud; Borneo Timber, Tongod; Kampung Tebongon, Putatan; Kampung Jempangah dan Kampung Rancangan Klias di Beaufort serta Jalan Pasir Likas, Taman Kuala Menggatal dan Kuarters Tangki Air Biru di Kota Kinabalu.

Related posts

Leave a Comment