MT bincang usul bahagian

KUALA LUMPUR 7 Jan. – Tidak ada sebarang keputusan yang jelas mengenai hubungan UMNO – Bersatu ketika ini selepas Majlis Kerja Tertinggi UMNO mengadakan mesyuarat malam tadi.

Sebaliknya, mesyuarat mengambil maklum mengenai perjalanan Mesyuarat Perwakilan Bahagian-Bahagian dan Sayap-Sayap Wanita, Pergerakan Pemuda dan Pergerakan Puteri yang berakhir pada 3 Januari 2021.

Ketua Penerangan UMNO, Shahril Hamdan dalam satu kenyataan berkata, mesyuarat memperhalusi semua usul yang dibangkitkan oleh 189 Bahagian UMNO yang telah bersidang di seluruh Malaysia.

Antara usul utama yang dibangkitkan oleh majoriti besar UMNO Bahagian adalah :

– Mempertahankan hubungan kerjasama dengan Pas melalui Muafakat Nasional mengambil kira sentimen permuafakatan yang telah dibina ketika 22 bulan bersama-sama sebagai pembangkang.

– Memutuskan hubungan dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) semasa menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15.

– Menggesa supaya Pilihan Raya Umum Ke-15 dapat diadakan sebelum berakhir suku pertama 2021 bagi membolehkan mandat baharu diserahkan kepada rakyat, tertakluk kepada keadaan COVID-19.

Menurut Shahril, berasaskan usul-usul utama yang dibangkitkan oleh Bahagian-Bahagian; dan atas faktor-faktor berikut:

– Usul-usul ini menyentuh soal dasar dan pendekatan asas yang akan mempunyai kesan besar kepada masa hadapan parti dan negara;

– Perhimpunan Agung UMNO akan diadakan pada 31 Januari 2021;

– Peruntukan Perlembagaan UMNO di mana usul-usul Bahagian akan diangkat ke Perhimpunan Agung;

Mesyuarat bersetuju untuk membawa usul-usul ini ke Perhimpunan Agung UMNO pada 31hb Januari 2021 ini bagi dibahas dan diputuskan di peringkat tertinggi parti sebagaimana peruntukan Perlembagaan tersebut.

Mesyuarat juga memutuskan untuk menambah kekuatan jentera parti daripada negeri-negeri bagi usaha membantu mangsa-mangsa banjir termasuk pasca banjir. Skuad Sayang Wanita dan Skuad Sabil Pemuda juga telah dan akan digerakkan dengan lebih hebat.

“Bagi tujuan menyelaras semua gerak-kerja penyampaian bantuan kepada mangsa banjir, sebuah ‘Pasukan Khas UMNO Menangani Bencana’ ditubuhkan dan akan dipengerusikan oleh Shahidan Kassim,” kata kenyataan itu.

Mesyuarat juga mengambil maklum mengenai pertukaran jawatan Setiausaha BN yang digalas semula secara tradisinya oleh Setiausaha Agung UMNO. Perkara ini sudah mendapat persetujuan lisan Presiden-Presiden Parti Komponen dan akan diabsahkan dalam Mesyuarat Dewan Tertinggi BN dalam masa terdekat.

Related posts

Leave a Comment