Tempatan 6 import 4

SEPULUH kes baharu Covid-19 dilaporkan hari ini, 27 Jun 2020, melibatkan empat kes import yang mendapat jangkitan di luar negara dan enam kes penularan tempatan, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah.

Empat kes import yang mendapat jangkitan di luar negara itu  melibatkan seorang warganegara Malaysia dan tiga bukan warganegara yang merupakan pemastautin atau dibenarkan masuk ke Malaysia di atas urusan kerja.

“Daripada enam kes penularan di dalam negara, empat kes adalah dalam kalangan warganegara dan dua kes adalah dalam kalangan bukan warganegara Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan.

Empat kes jangkitan dalam negara dalam kalangan warganegara Malaysia melibatkan satu kes saringan pra-pembedahan di Selangor dan tiga kes daripada saringan pelajar tahfiz di Kuala Lumpur.

Manakala, dua kes jangkitan dalam negara dalam kalangan bukan warganegara Malaysia melibatkan satu kes saringan Orang Kena Tuduh (OKT) yang baru dimasukkan ke lokap di Negeri Sembilan dan satu kes saringan tempat kerja kontraktor di Sabah.

Ia menjadikan jumlah kes positif Covid-19 di Malaysia adalah sebanyak 8,616 kes.

“Oleh itu, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan Covid-19 adalah 187 kes, dan mereka telah diasingkan serta diberi rawatan,” tambah beliau.

Pada masa sama, 14 kes pulih menjadikan jumlah kumulatif kes yang telah pulih sepenuhnya dari Covid-19 dan telah discaj daripada wad adalah sebanyak 8,308 kes (96.4 peratus daripada jumlah keseluruhan kes).

Sehingga kini, dua kes positif yang sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan tiada kes yang memerlukan bantuan alat pernafasan.

Menurut kenyataan itu lagi, tiada pertambahan kes kematian berkaitan Covid-19 dilaporkan pada hari ini menjadikan jumlah kumulatif kes kematian kekal sebanyak 121 kes (1.40 peratus daripada jumlah keseluruhan kes).

Related posts

Leave a Comment