22 bazar Ramadan ditutup 3 hari

PUTRAJAYA 30 April – Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) hari ini mengarahkan 22 daripada 1,073 bazar Ramadan yang sedang beroperasi di seluruh negara menutup operasi selama tiga hari berkuat kuasa esok.

Menurut kenyataan KPKT hari ini, penutupan operasi itu melibatkan empat bazar Ramadan di Johor, Kedah (tiga), Pulau Pinang (lapan), Perak (satu) manakala masing-masing dua di Pahang, Selangor dan Kuala Lumpur.

Laporan HIDE telah menunjukkan bahawa angka kontak rapat yang tinggi dalam kalangan pengunjung dan peniaga di bazar Ramadan yang terlibat.

Sehingga 15 April, sebanyak 904 kes positif Covid-19 yang dilaporkan mempunyai sejarah kunjungan atau dijangkiti oleh individu yang pernah mengunjungi bazar Ramadan tersebut.

Sistem HIDE, dibangunkan bersama oleh Bank Negara Malaysia (BNM) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bertujuan untuk memberi amaran awal dalam mencegah ledakan jangkitan Covid-19 dengan menggunakan data daripada aplikasi MySejahtera.

Menurut KPKT, penutupan itu bagi tujuan sanitasi dan memperkemaskan semula prosedur operasi standard (SOP) di bazar Ramadan tersebut.

Sehubungan itu, semua Pihak Berkuasa Negeri (PBN) dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) disaran untuk mengetatkan penguatkuasaan pematuhan SOP di bazar Ramadan bagi mengekang penularan wabak Covid-19.

Peniaga dan pengunjung juga dinasihatkan agar sentiasa mematuhi SOP yang ditetapkan.

Related posts

Leave a Comment