Apabila pemandu sedia bayar saman dan ‘sedia mati’ di jalan raya

MASIH belum terlambat untuk menghulurkan Salam Aidilfitri kepada semua pembaca Utusan Malaysia. Minggu lalu, ruangan ini tidak muncul kerana cuti hari raya, hari tanpa akhbar. Hari ini masuk hari kesembilan, umat Islam menyambut Aidilfitri. Semalam (Ahad), bagi mereka yang melakukan ibadah puasa sunat enam hari, juga kembali berhari raya. Bagi yang belum melakukan puasa sunat enam hari, bolehlah berbuat demikian sepanjang Syawal ini. Dan tentunya dalam tempoh sebulan ini, banyak rumah terbuka akan diadakan lebih-lebih lagi pada hujung minggu ini apabila warga kota sudah kembali dari kampung halaman masing-masing. Syukurlah, ramai daripada kita menjadi insan yang bertuah kerana dapat pulang berhari raya ke kampung dengan selamat dan selamat kembali untuk meneruskan ‘perjuangan’ hidup kita. Kekalkan sikap berhati-hati di jalan raya seperti perjalanan ke kampung dan kembali ke tempat kerja. Janganlah kerana Ops Sikap sahaja membuatkan kita lebih berhati-hati. Ops Sikap Ke-20 yang bermula 12 September lalu berakhir semalam. Hari ini kita akan tahu jumlah sebenar korban di jalan raya. Setakat semalam, angka yang dikeluarkan ialah seramai 238 orang. Berbanding tahun lalu, jumlah kematian yang dicatatkan dalam tempoh Ops Sikap Ke-19 ialah 170 orang.

Ops Sikap kali ini berjaya atau gagal? Tidak perlulah kita membuat kesimpulan berjaya atau gagal kerana yang penting sejauh manakah kesedaran yang wujud di kalangan pemandu apabila mereka berada di jalan raya. Dengan jumlah kenderaan yang saban hari semakin meningkat, jumlah pemandu yang terus bertambah dan jalan raya pula tidak banyak yang berubah, maka sukar untuk mengukur tahap sebenar kejayaan atau kegagalan Ops Sikap ini.

Kemalangan dan kematian di jalan raya akan terus berlaku sama ada Ops Sikap wujud atau tidak.

Adakah kerana jumlah kenderaan meningkat? Mungkin ini salah satu faktornya. Buktinya apabila lebuh raya yang mampu memendekkan tempoh perjalanan terpaksa mengambil masa lebih panjang. Pengguna lebuh raya terpaksa memilih ‘jalan lama’ kerana lebuh raya sesak. Dan adakah kerana lebih banyak kenderaan melalui jalan bandaran, jalan persekutuan dan jalan negeri menyebabkan kadar kemalangan terus meningkat?

Adakah mereka yang keluar daripada laluan lebuh raya untuk memilih jalan lama dikategorikan sebagai orang yang tidak sabar untuk sampai ke destinasi? Atau mereka tidak sanggup keletihan atau tertekan di lebuh raya yang sesak sehingga menyebabkan risiko kemalangan mungkin lebih tinggi?

Sama ada lebuh raya atau ‘jalan lama’ pokok pangkalnya kenapa kemalangan terus berlaku. Sudah tentulah kerana undang-undang jalan raya tidak diterima pakai oleh segelintir pengguna. Bagi mereka, undang-undang hanyalah ciptaan manusia dan manusia boleh mengubahnya mengikut selera.

Letaklah hukuman mati sekali pun tetapi seperti kata Ketua Polis Negara, Musa Hassan, mereka tidak kisah walau dihukum mati.

Sebenarnya sesetengah pemandu memang tidak takut mati ketika berada di jalan raya. Inikan pula sekadar membayar saman atau digantung lesen memandu. Saman boleh dibayar dan ramai juga yang sedang memandu tanpa lesen. Tetapi jika mereka ini tergolong dalam golongan orang yang berani mati janganlah sampai menyusahkan kehidupan orang lain. Biarlah mereka yang berani mati di jalan raya ini mati tetapi yang menyedihkan apabila mereka yang tidak takut undang-undang dan bersedia untuk mati kerana melanggar peraturan itu menimbulkan masalah kepada orang lain.

Maksudnya mereka tidak mati tetapi orang lain yang mati. Jika tidak mati pun, ada yang menderita kerana mereka. Orang lain memandu ikut peraturan atau undang-undang tetapi disebabkan kecuaian orang yang berani mati ini, maka ramai yang tidak bersalah menjadi korban atau cacat seumur hidup. Ramai juga menjadi yatim atau yatim piatu akibat kecuaian orang lain.

Begitu juga derita yang ditanggung oleh mangsa nahas angkara orang berani mati ini tetapi terselamat. Sekalipun pemandu berani mati itu mati akibat kecuaian sendiri tetapi orang yang terselamat dalam nahas itu juga menderita kerana terkenangkan kemalangan maut itu. Untuk menghukum mereka akibat kecuaian kemalangan itu sia-sia sahaja kerana mereka telah pun `dihukum’ mati.

Menyelak kembali beberapa kemalangan yang berlaku sama ada sebelum atau semasa Ops Sikap dijalankan, ada di antara mangsa yang terkorban adalah pemandu yang mengikut undang-undang serta peraturan. Ada kenderaan yang tiba-tiba terbabas memasuki laluan pemandu lain menyebabkan orang yang memandu mengikut peraturan menjadi korban. Maka memandu ikut peraturan pun belum pasti selamat kerana sikap manusia yang tidak bertimbang rasa di jalan raya, mahu menunjuk jaguh dan kehebatan seolah-olah merekalah raja jalan raya.

Mungkin Ops Sikap perlu ditukar kepada nama lain. Pendekatan juga perlu dirombak semula supaya pemandu benar-benar mengikut peraturan semasa di jalan raya. Penguatkuasaan dan jumlah penguat kuasa yang mencukupi amat diperlukan supaya setiap pesalah di jalan raya dapat dikesan dan dikenakan tindakan serta merta. Budi bicara anggota polis perlu terbatas kepada kes-kes tertentu sahaja bukannya semua sehingga timbul tanggapan denda boleh dibayar dengan tawaran diskaun. Mungkinkah sikap tolak ansur polis dalam memberi diskaun ini menyebabkan sikap pemandu tidak pernah berubah? Selain denda yang boleh dijelaskan pada bila-bila masa, carilah kaedah lain yang lebih membantu mengubah sikap pemandu. Nahas boleh dikurangkan jika pemandu mengikut peraturan pemanduan yang selamat di samping keperluan lain yang diberi perhatian termasuk kenderaan itu sendiri. Mungkin tidaklah sampai kepada`bersopan santun’ di jalan raya sehingga menimbulkan kemarahan pengguna lain. Pemandu di negara kita tidak boleh ditegur. Jika ditegur mungkin maki hamun akan diterima, penumbuk akan dipamerkan, kenderaan anda mungkin dikejar dan dihimpit dan macam-macam lagi.

Justeru, hanya sikap pemandu yang akan membantu mengurangkan kadar kemalangan. Ubahlah sikap. Jangan mengharapkan Ops Sikap mengubah sikap anda.

UM280909-min

 

Related posts

Leave a Comment