Satu kes positif Omicron Melaka

AYER KEROH 26 Dis. –  Satu  kes positif Covid-19 varian Omicron yang pertama di negeri ini dikesan melibatkan seorang wanita berusia 34 tahun yang pulang daripada mengerjakan umrah di Makkah, kata Exco Kesihatan dan Anti Dadah Negeri, Dr Muhamad Akmal Saleh

Beliau berkata, wanita terbabit disahkan positif varian itu selepas ujian  jujukan genom (PCR) dilakukan Institut Penyelidikan dan Perubatan  (IMR), semalam.

Kes berada di sana dari 4 sehingga 15 Disember 2021 dan  bertolak pulang dari Jeddah melalui Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdul Aziz dengan pesawat Saudi Airlines SV3842 dan tiba di klia pada 15 Disember 2021 pukul  9.50 malam.

Ujian swab PCR Covid-19 telah dijalankan di Lapangan Terbang klia semasa ketibaan dan kes seterusnya telah pulang ke Melaka menaiki van pesiaran sewaan khas ejen umrah.

“Kes telah diarahkan menjalani perintah pengawasan dan pemerhatian ‘home surveillance order’ di rumah selama 7 hari,” katanya di Pejabat JKN Melaka di Ayer Keroh, hari ini

Tambah Muhammad Akmal, wanita yang telah berkahwin itu disahkan positif Covid-19 selepas ujian calitan dilakukan ketika ketibaannya di Lapangan Terbang Antarabangsa klia pada 18 Disember lalu.

Wanita terbabit, ujarnya, dirujuk ke Pusat Penilaian Covid-19 (CAC) Bukit Serindit, Melaka sebelum diarah menjalani isolasi di rumah kerana pesakit berstatus kategori satu dan tidak bergejala.

Wanita berkenaan tambahnya, dimasukkan ke wad isolasi hospital Melaka selepas disahkan positif varian Omicron.

Siasatan awal JKN, juga, ujarnya, terdapat sembilan kontak rapat iaitu enam ahli keluarga di Melaka dan dua di Kuala Lumpur serta seorang pemandu van ejen umrah dikenal pasti sebagai kontak rapat.

Ujian swab PCR ke atas mereka tambahnya mendapati lima daripada mereka disahkan positif Covid-19.

Ekoran itu, beliau meminta 40 penumpang yang menaiki penerbangan sama dengan wanita terbabit agar merujuk kepada CPRC berhampiran.

Beliau juga meminta penumpang terbabit menjalani perintah pengawasan dan pemerhatian kendiri bagi mengelakkan penularan Covid-19 varian Omicron.

Related posts

Leave a Comment