Perlis izin korban di pusat sembelih

KANGAR 19 Jun – Perlis membenarkan ibadah korban tetapi hanya boleh dilakukan di pusat sembelihan milik kerajaan, swasta atau premis persendirian yang mendapat kelulusan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Negeri Perlis dan Jabatan Agama Islam Perlis (JAIPs).

Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah semua masjid hanya dibenarkan untuk mengelola ibadah korban manakala pelaksanaan oleh agensi kerajaan dan badan bukan kerajaan (NGO) adalah tertakluk kepada keadaan penularan dan perkembangan wabak semasa.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) hari ini,  Tuanku Syed Faizuddin yang juga Yang Dipertua MAIPs bertitah, mereka yang ingin mengelola ibadah korban hendaklah mengemukakan borang permohonan kepada Bahagian Dakwah dan Takmir JAIPs selewat-lewatnya tujuh hari sebelum 10 Zulhijjah 1442H (20 Julai).

Titah baginda, pihak yang mengelola dan menghadiri pelaksanaan ibadah korban perlu mendapatkan suntikan vaksin Covid-19 sebagai langkah pencegahan dan aktiviti jamuan kenduri tidak dibenarkan.

“Sebagai langkah persediaan untuk solat Aidiladha di tanah lapang, pengurusan masjid adalah diminta untuk melaksanakan persiapan awal dan mengambil langkah-langkah proaktif,” titah baginda.

Dalam perkembangan lain, Tuanku Syed Faizuddin bertitah MAIPs sedang mempertimbangkan kebenaran kepada mereka yang melengkapkan dua dos suntikan vaksin Covid-19 untuk menyertai solat fardu berjemaah, solat Jumaat dan aktiviti-aktiviti lain di masjid.

Related posts

Leave a Comment