Industri sawit diperkasa

KUALA LUMPUR: Industri sawit sedang diperkasa dan tidak ada hasrat untuk menggantikan komoditi utama negara itu dengan tanaman buluh., kata Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Dr. Mohamad Khairuddin Aman.

Katanya, tumpuan diberi terhadap kajian teknologi terkini, memperluaskan pasaran di luar negara, mempelbagaikan produk nilai tambah makanan dan meneruskan pelbagai kajian mengenai kebaikan dan manfaat sawit kepada dunia.

Kementerian juga sedang meneroka peluang buluh sebagai satu lagi komoditi masa depan di samping pelbagai lagi produk komoditi lain.

Beliau menjawab pertanyaan Hatta Ramli (PH-Lumut) pada persidangan Dewan Rakyat semalam.

Katanya, bagi membangunkan industri buluh, kementerian telah menyenaraikan tanaman tersebut sebagai antara tanaman hutan yang perlu dikomersialkan menerusi Program Pembangunan Ladang Hutan (PPLH) bersama-sama dengan lapan lagi spesies tanaman hutan iaitu getah TLC, Akasia, Kelampayan/Laran, Batai, Jati, Binuang, khaya dan Sentang.

Bagi membangunkan lagi industri buluh,  kementerian melalui Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia kini dalam proses menghasilkan Pelan Tindakan Pembangunan Industri Buluh Malaysia 2021-2030.

“Dari segi prospek buluh, secara umumnya, saiz pasaran buluh global adalah besar iaitu berjumlah US$68.80 bilion pada 2018, “ katanya.

Buluh boleh digunakan untuk menghasilkan papan lapis, perabot, makanan, fabrik, kraftangan, kutleri, pembinaan, eko-pelancongan dan bahan bakar seperti pembuatan arang dan pellet.

Justeru, peluang pasaran ini perlu diteroka kerana Malaysia mempunyai kelebihan dari pelbagai segi untuk membangunkan industri buluh.

Beliau juga berkata buluh mampu menjana anggaran pendapatan bersih sebanyak RM36,000 sehektar, selepas menolak kos tanaman buluh termasuk kos buruh, anak pokok, penyelenggaraan dan pengeluaran sehektar sebanyak RM28,000 sehektar.

Related posts

Leave a Comment