Cegah jenayah tidak kira status

JOHOR BAHRU : Polis tidak melihat status dan kedudukan mana-mana individu. Itu amaran Ketua Polis Johor, Ayob Khan Mydin Pitchay terhadap mana-mana pihak yang terlibat dalam sindiket penyeludupan.

Katanya, ada pihak cuba mengaitkan isu tangkapan (sindiket) ini dengan mengatakan bahawa polis menganiaya.

“Tidak timbul isu itu kerana kita hanya jalankan siasatan dan menyiapkan kertas siasatan, setelah itu dipanjangkan kepada pejabat Peguam Negara dan mahkamah yang akan tentukan sama ada mereka bersalah atau pun tidak,” tambahnya.

Beliau sebelum itu dalam sidang akhbar memberitahu, seorang Penolong Pengarah Imigresen wanita yang bertugas di salah sebuah kompleks imigresen di negeri ini ditahan selepas disyaki terlibat dalam sindiket penyeludupan migran, dua hari lepas.

Pegawai kanan berumur 50 tahun itu ditahan di tempat tugasnya oleh anggota Cawangan Khas Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor, sebagai lanjutan kepada penahanan tiga pegawai imigresen pada 23 Jun lepas, yang dipercayai terbabit dalam kes sama.

Penahanan suspek merupakan tangkapan pegawai berpangkat paling tinggi yang terlibat dengan kes sindiket penyeludupan pendatang setakat ini, dan suspek disiasat mengikut Seksyen 26 (A) Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran 2007 (ATIPSOM) dengan mengguna pakai prosedur siasatan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012.

“Modus operandi suspek adalah dengan menyediakan cop imigresen Malaysia yang disyaki palsu bagi menguruskan penyeludupan warga Indonesia yang telah tamat tempoh pas lawatan sosial (PLS) sebelum arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikeluarkan,” katanya.

Beliau menegaskan, pihaknya tidak akan bertolak ansur dan tidak melindungi mana-mana pihak berjawatan tinggi sekiranya didapati terlibat dalam sindiket penyeludupan.

Related posts

Leave a Comment