Tujuh kes baharu, sembuh 281

PUTRAJAYA: Dua hari berturut-turut, Malaysia mencatat kes Covid-19 satu angka, tujuh kes, tanpa kes penularan dalam negara melibatkan kalangan warganegara.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, jumlah kumulatif kes Covid-19 dalam negara adalah sebanyak 8,336 kes.

Daripada tujuh kes itu, enam adalah kes import yang mendapat jangkitan di luar negara manakala satu kes penularan di dalam negara melibatkan pekerja bukan warganegara (iaitu kes saringan untuk mula berkerja).

Jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan Covid-19 di negara ini adalah 1,244 kes dan kesemua mereka telah diasingkan dan diberi rawatan.

Terdapat 281 kes yang telah pulih dan dibenarkan discaj, yang merupakan jumlah discaj paling tinggi pernah dicatat setakat ini.

Jumlah kumulatif kes yang telah pulih sepenuhnya adalah sebanyak 6,975 kes, atau 83.7 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Dr Noor Hisham berkata sehingga kini enam kes positif Covid-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah itu satu kes memerlukan bantuan pernafasan.

Tiada kes kematian berkaitan Covid-19 dilaporkan hari ini, menjadikan jumlah kumulatif kes kematian kekal 117 kes (1.4 peratus daripada jumlah keseluruhan kes).

Mengulas mengenai tiada kes penularan dalam negara di kalangan warganegara, Dr Noor Hisham berkata pencapaian membanggakan itu merupakan hasil kejayaan pelbagai usaha menerusi pendekatan seluruh jentera kerajaan dan masyarakat.

Beliau berkata Kementerian Kesihatan (KKM) menggunakan maklumat terbaharu daripada jumlah kes harian penularan dalam negara dalam kalangan warganegara dan membandingkannya dengan graf pemodelan COVID-19 seperti diramal Institut Kesihatan Negara (NIH) dan KKM.

NIH dan KKM mendapati ia sejajar dengan unjuran kes harian dalam pemodelan itu (kawasan biru). Ini sememangnya menggambarkan impak positif tindakan yang diambil kerajaan serta pematuhan rakyat Malaysia terhadap prodesur operasi standard (SOP) dan saranan yang diberikan kerajaan.

Related posts

Leave a Comment