Status solat, haji Khamis ini

SERI Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong  menerima sembah menghadap Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) (Hal Ehwal Agama) Dr Zukifli Mohamad Al-Bakri melalui sidang video di Istana Negara hari ini, 9 Jun.

Sementara itu, keputusan sama ada Malaysia akan menghantar jemaah haji untuk mengerjakan ibadah itu pada tahun ini akan diumumkan Khamis ini.

Menurut Dr Zukifli, turut akan diumumkan adalah Prosedur Operasi Standard (SOP) berkenaan keluasan dan kapasiti bagi solat jemaah dan solat Jumaat dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

“Satu kenyataan rasmi akan kita kemukakan selewat-lewatntnya Khamis ini untuk menjawab sebarang bentuk persoalan tentang solat Jumaat dan solat jemaah,” katanya dalam sidang media bersempena Pembentangan Kad Laporan Mei 2020, di sini hari ini.

Beberapa negara seperti Indonesia dan Singapura sebelum ini dilaporkan memutuskan untuk tidak menghantar jemaahnya menunaikan haji bagi tahun ini dengan alasan kesihatan dan keselamatan berikutan pandemik Covid-19 yang masih belum pulih.

Zulkifli berkata Malaysia akan mengadakan perbincangan khusus dan rasmi dengan pelbagai pihak berautoriti berhubung dasar yang akan diputuskan termasuk berkaitan status tunai haji dan solat Jumaat dan berjemaah.    

Related posts

Leave a Comment