Wadi Annuar tiada tauliah di Selangor

SHAH ALAM 6 Mac – Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) mengesahkan penceramah Muhammad Wadi Annuar tiada tauliah mengajar agama Islam di Selangor, kata Pengarahnya, Mohd Shahzihan Ahmad.

Beliau berkata, nasihat JAIS kepada pihak penganjur bagi sesi ceramah Muhammad Wadi Annuar yang dijadualkan pada 10 dan 11 Mac adalah selaras dengan ketetapan berkenaan.

“Menurut Seksyen 118, Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) 2003 Pindaan 2016 yang menetapkan hanya Jawatankuasa Tauliah yang mempunyai bidang kuasa memberikan tauliah bagi maksud pengajaran agama Islam atau apa-apa perkara tentang agama Islam di Selangor.

Semakan yang dibuat oleh pihak JAIS juga mendapati, Ustaz Muhammad Wadi Annuar tidak mempunyai tauliah mengajar agama Islam di Selangor,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohd Shahzihan berkata, pihaknya juga maklum mengenai hantaran yang dimuat naik di laman sosial Facebook Ustaz Wadi Annuar berhubung Makluman Pembatalan Ceramah Di Selangor yang kemudiannya dikongsi semula oleh Facebook Harakahdaily.

“JAIS kesal dengan tindakan individu dan pihak tertentu yang membuat hantaran-hantaran kurang tepat tentang prinsipal di media sosial. Ini mewujudkan persepsi tidak baik terhadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, pihak Berkuasa Agama dan kerajaan negeri Selangor,” katanya.

Semalam, hantaran itu memaklumkan dua ceramah Wadi Annuar di negeri ini pada 10 dan 11 Mac dibatalkan.

Dua ceramah berkenaan dijadualkan di dua lokasi itu ialah Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz, Shah Alam dan Padang Astaka Tanjung Karang, Selangor.

Related posts

Leave a Comment