Dikompaun semasa jamu selera

KUALA LUMPUR 3 Jun – Degil, tidak peduli atau sengaja mencabar pihak berkuasa. Persoalan timbul apabila ada pemilik premis makanan membenarkan pelanggan menjamu selera di kedai mereka.

Semalam, sebuah premis di kompleks perniagaan di ibu kota dikompaun RM10,000 kerana membenarkan pelanggan makan di dalam premis itu, semasa operasi pematuhan prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ketua Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK) Kuala Lumpur Azman Ayob berkata dalam operasi 12.45 tengah hari itu, lima pelanggan yang sedang makan di premis berkenaan turut dikompaun RM2,000 seorang.

Pemeriksaan polis mendapati pelanggan terbabit sedang menjamu selera di premis berkenaan dan tidak mematuhi SOP yang ditetapkan iaitu makan di kedai atau ‘dine-in’ tidak dibenarkan.

Beliau berkata polis terus giat melakukan pemeriksaan serta tindakan tegas akan diambil ke atas orang ramai yang gagal mematuhi SOP PKP bagi memastikan usaha memutuskan rantaian wabak Covid-19 berjaya.

Kes disiasat mengikut Peraturan16 PU (A) 243/2021 PKP.

Related posts

Leave a Comment