Memperkasa Muafakat Nasional

KUALA LUMPUR 7 Feb. – Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO bersetuju untuk terus memperkasakan Muafakat Nasional dengan mempertingkatkan gerak kerjanya bersama Pas terutamanya dalam berhadapan dengan sebarang kemungkinan.

Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Annuar Musa berkata, MKT berbincang panjang berkenaan hala tuju dan pendekatan Muafakat Nasional dalam senario politik yang tidak menentu ini demi memelihara kepentingan rakyat.

“Majlis Kerja Tertinggi merasa amat bimbang dengan kedudukan orang Melayu, kaum Bumiputera, umat Islam dan rakyat keseluruhannya yang semakin terhimpit berpunca dari kegagalan Pakatan Harapan,” katanya selepas mesyuarat MKT di sini hari ini.

MKT UMNO Malaysia telah diberikan penjelasan terkini oleh Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berhubung situasi politik semasa serta memberikan pelbagai senario yang berkemungkinan berlaku.

“Senario-senario tersebut telah dinilai secara bersama dengan Pas dalam semangat Muafakat Nasional. MKT berpuas hati dengan penjelasan tersebut dan MKT telah memberikan pandangan secara terbuka untuk perhatian dan tindakan Presiden UMNO,” katanya.

Mesyuarat juga membincangkan beberapa perkara utama antaranya :-

1. Menetapkan tarikh ;

i. Persidangan UMNO Cawangan – 15 Februari hingga 19 April 2020

ii. Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian – 1 Jun hingga 20 Julai 2020

iii. Konvensyen UMNO Negeri-Negeri – 1 Ogos hingga 15 September 2020

iv. Perhimpunan Agung UMNO 2020 – 26 hingga 31 Oktober 2020

2. Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi UMNO telah melantik YBhg. Tan Sri Zulhasnan Rafique sebagai Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO.

Related posts

Leave a Comment