Tiada pertandingan Presiden, Timbalan Presiden MIC 2024

SERDANG 18 Nov. –  Perhimpunan Agung MIC ke-77, di sini, hari ini meluluskan resolusi tiada pertandingan bagi jawatan presiden dan timbalan presiden pada pemilihan parti yang akan diadakan pada tahun depan.

Ini bermakna Presiden MIC, S A Vigneswaran dan Timbalannya, M Saravanan kekal menyandang jawatan masing-masing.

Saravanan berkata resolusi itu adalah susulan usul di peringkat negeri termasuk Pahang dan Perak agar kedua-dua jawatan tidak dipertandingkan.

“Resolusi kedua adalah mempertimbang pengampunan penuh kepada bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak,” katanya.

Kedua-dua resolusi disokong oleh 1,500 perwakilan pada persidangan yang dirasmikan  Vigneswaran di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang, di sini.

Saravanan yang juga Ahli Parlimen Tapah berkata MIC akan terus menyokong Kerajaan Perpaduan di bawah pimpinan Perdana Menteri, Anwar Ibrahim sehingga Pilihan Raya Umum ke-16.

Bagaimanapun, katanya, parti itu dan Vigneswaran akan memutuskan isu mengenai sokongan parti kaum India itu apabila tiba waktunya.

“Meskipun tidak mengutamakan soal jawatan tetapi MIC tidak akan berkompromi jika mana-mana pihak tidak menghormati kami,” katanya.

Saravanan berkata MIC adalah satu-satunya parti di negara ini yang memberikan komitmen tinggi terhadap kebajikan dan pendidikan komuniti India sejak 1946.

Mengambil Institut Pembangunan Pendidikan Maju (MIED) sebagai contoh, beliau berkata MIC akan terus membiayai pengajian pelajar India yang memerlukan dalam bentuk pinjaman dan biasiswa.

Related posts

Leave a Comment