Malaysia kesan varian dari India

PUTRAJAYA 2 Mei – Malaysia mengesan kes pertama kemasukan varian Covid-19 dari India, dengan mutasi berganda dikenali sebagai B.1.617.1 yang dikesan hasil saringan seorang warganegara India di Lapangan Terbang Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Menteri Kesihatan, Dr Adham Baba, berkata mutasi itu dikenal pasti hasil analisis keseluruhan jujukan genom (WGS) yang dijalankan dari 24 April hingga 1 Mei lalu.

Berdasarkan laporan WGS, beberapa penemuan direkodkan membabitkan 59 genom dari Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) bagi tempoh dari 24 April hingga 1 Mei (semalam)

“Ini termasuk 30 lagi varian membimbangkan (VOC), iaitu 27 varian Afrika Selatan B.1.351 dan tiga varian United Kingdom, UK B.117, malah kita menemui varian mempunyai kepentingan (VOI), iaitu varian dari India, B.1.617.

“Malangnya, laporan Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) ini mengesahkan kes pertama VOC B.1.351 di Perak dan Kelantan, membabitkan kewujudan kluster dengan 10 kes positif di setiap negeri terbabit,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Varian mutasi berganda, B.1.617.1 mula ditemui di India pada 27 April lalu dan laporan Inisiatif Global mengenai Perkongsian Semua Data Influenza (GISAID) mendapati ia menular di sekurang-kurangnya 17 negara di seluruh dunia, tiga hari kemudian.

Dr Adham berkata menerusi aktiviti pengesanan juga, Kementerian Kesihatan (KKM) mengesan tambahan tujuh kes varian B.1.351 dan dua varian UK B.1.1.7 di Selangor.

Jelas beliau lagi, satu lagi kes varian UK B.1.1.7 turut direkodkan di Sandakan, Sabah melibatkan bukan warganegara.

“Malah ini kes pertama varian dari UK dalam kalangan individu tanpa sejarah perjalanan ke luar negara dan berkemungkinan ia penularan tempatan.

“Setakat ini, 48 kes varian Afrika Selatan, B.1.351 direkodkan, UK B.1.1.7 (lapan kes), India B.1.617 (satu kes) dan varian Nigeria B. 1.525 (dua kes).

“IMR turut mengesan satu kes nasabah C (C.36) daripada seorang individu yang mempunyai sejarah perjalanan ke Mesir,” katanya.

Related posts

Leave a Comment