Johor benarkan satu pertiga

d (SOP) Majlis Keselamatan Negara,” katanya.

Sepanjang PKPP,  beliau berkata pelaksanaan aktiviti kuliah subuh dan maghrib dengan syarat tidak melebihi 30 minit serta bacaan Yasin tahlil dan surah Al-Kahfi pada setiap malam serta subuh Jumaat juga dibenarkan.

Bagaimanapun, semua perhimpunan untuk tujuan aktiviti agama seperti ceramah perdana dan seumpamanya di seluruh premis masjid dan surau, masih tidak dibenarkan. 

Mengenai ibadah korban, pihaknya menggalakkan agar penyembelihan dibuat di 31 pusat penyembelihan yang diberi lesen kekal dan sementara manakala urusan pengagihan daging korban dibuat di masjid dan surau. 

Bagi ahli jawatankuasa masjid dan surau yang mahu memohon permit sembelihan dan kebenaran tempat menyembelih perlu berbuat demikian dua minggu sebelum solat sunat Hari Raya Aidiladha.

Permohonan permit sembelihan bagi masjid dan surau yang mempunyai tempat sembelihan perlu dikemukakan kepada Jabatan Veterinar manakala permohonan kebenaran tempat menyembelih perlu dikemukakan kepada pejabat Kadi Daerah. 

Hanga 20 orang dibenarkan dalam satu masa dan bergilir-gilir bagi kerja-kerja menyembelih dan mengagihkan daging korban di kawasan masjid dan surau.

Related posts

Leave a Comment