Ada orang ajak Pas sertai Kerajaan Perpaduan

KUALA LUMPUR 27 Mei – Presiden Pas, Abdul Hadi Awang mendakwa ada beberapa orang kerajaan menghubunginya untuk berjumpa bagi menawarkan Pas menyertai Kerajaan Perpaduan.

Menurut Ahli Parlimen Marang itu, tawaran itu muncul kerana Pakatan Harapan (PH) khususnya Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyedari kedudukannya tidak kukuh, apatah lagi jumlah kerusi Melayu parti berkenaan tidak sebanyak Pas.

“Ada orang hubungi saya, beberapa orang ajak berjumpa dengan tawaran-tawaran supaya Pas menyertai kerajaan kerana jumlah Pas paling besar iaitu 43 kerusi.

“PKR 30 sahaja, dalam keadaan itu 19 kerusi PKR Melayu, DAP tiga orang Melayu, kerajaan didominasi oleh bukan Melayu.

Dia nak ajak Pas tapi Pas duduk belakang bukan duduk di depan. Patutnya bila buat kerajaan, yang paling besar memimpin,” katanya ketika sidang media selepas Majlis Pelancaran Buku Jejak Nabi Muhammad dan Syarahan Perdana di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTC) di sini, hari ini.

Abdul Hadi menjelaskan, ketika ini pihaknya sememangnya terbuka dengan mana-mana tawaran oleh sesiapa pun tetapi tawaran berkenaan mesti tidak lari daripada prinsip, matlamat dan hala tuju Pas.

Ditanya mengenai penyertaan bekas Setiausaha Agung UMNO, Annuar Musa, ke dalam Pas, Abdul Hadi berkata, perkara berkenaan akan diumumkan kelak dan akan membabitkan beberapa lagi orang pemimpin.

“Saya tidak boleh menyatakan perkara itu sekarang sebab mungkin sudah ada yang sertai Pas dan masih ada lagi mereka yang terikat dengan Akta Anti Lompat Parti.

Mereka daripada kalangan wakil rakyat UMNO yang menang pada pilihan raya yang lalu juga ada.

“Perkara itu sudah ada dan mengikut statistik terkini sudah ada jumlah 49 kerusi di Parlimen tetapi Pas letak 43 kerusi sahaja dahulu atas sebab kekangan Akta Anti Lompat Parti yang dilaksanakan ketika ini,” katanya.

Katanya, sebelum ini kerajaan PH melaksanakan Akta Anti Lompat Parti berkenaan supaya rakyat menyokong pihak mereka, tetapi sekarang undang-undangnya berkenaan menjerat diri mereka sendiri.

Dalam perkembangan lain, Abdul Hadi berkata, Pas mempunyai kaedah tersendiri bagi memilih calon yang akan layak bagi bertanding dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang.

“Calon berkenaan adalah mereka daripada dalam kalangan profesional, agamawan, pemimpin masyarakat, bekas pegawai kerajaan, bekas tentera dan banyak lagi, malah daripada unit amal pun ada dan calon yang ditampilkan kelak nanti lebih daripada layak,” katanya.

Related posts

Leave a Comment