Stay at home di UK tiga minggu

LONDON: Stay at home. United Kingdom turut melaksanakan perintah kawalan pergerakan untuk tempoh selama tiga minggu mulai malam Isnin (waktu tempatan) berikutan peningkatan penularan wabak Covid-19 di negara itu.

Perdana Menteri Boris Johnson berkata, rakyat negara itu hanya dibenarkan keluar untuk membeli makanan, ubat-ubatan, atau tugasan kritikal.

“Mulai malam ini, saya berikan arahan mudah kepada semua rakyat British — anda perlu berada di rumah,” kata perdana menteri Boris Johnson dalam satu kenyataan menerusi televisyen dari Downing Street.

Johnson turut mengumumkan penutupan kedai yang menjual barang bukan keperluan , taman permainan, perpustakaan dan rumah ibadat.

Selain itu, rakyat UK dilarang berhimpun lebih daripada dua orang di tempat awam kecuali mereka yang tinggal bersama.Larangan berhimpun itu juga merangkumi acara perkahwinan dan upcara pembaptisan, kecuali majlis pengebumian.

“Anda tidak boleh bertemu kawan. Jika menerima ajakan, anda perlu menolak. Anda tidak sepatutnya bertemu ahli keluarga yang tidak tinggal di rumah anda.

“Kita akan tewaskan koronavirus ini, dan kita akan lakukannya bersama. Oleh itu, saya minta anda, di kala darurat ini, untuk tinggal di rumah, lindungi petugas perubatan kita (NHS), dan selamatkan nyawa,” kata Johnson.

Perintah itu akan dikuat kuasa dan dipantau pihak polis dan mereka yang ingkar akan didenda, kata Johnson.

Johnson sebelum ini telah mengeluarkan arahan menutup sekolah, pub, restoran, gimnasium, pawagam, dan teater.

Setakat pukul 9 pagi pada 23 Mac 2020, sejumlah 6,650 individu di negara itu disahkan positif manakala 335 pesakit meninggal dunia.

Related posts

Leave a Comment