Apabila merasionalkan subsidi dianggap tidak rasional

SIAPA kata gula punca diabetes? Itulah kenyataan atau reaksi pihak-pihak tertentu sebagai tanda ‘protes’ terhadap keputusan kerajaan menarik balik subsidi gula dalam Bajet 2014. Ada yang melihat keputusan kerajaan itu sekadar satu alasan untuk menaikkan harga barangan tersebut. Begitulah jadinya apabila setiap keputusan atau tindakan kerajaan semuanya ‘tidak kena’ walaupun ada faktor-faktor tertentu yang mendorong penarikan balik subsidi berkenaan.

Langkah kerajaan merasionalkan subsidi gula dianggap tidak rasional. Mereka yang mengkritik kenaikan harga gula ini tidak menyentuh soal penjimatan perbelanjaan subsidi dan peluang memanfaatkan subsidi ini untuk program yang lebih berfaedah kepada rakyat seluruhnya. Sebagai catatan, pemansuhan subsidi itu akan menjimatkan perbelanjaan RM64.02 juta bagi bulan Oktober, November dan Disember. Mereka juga tidak bercakap mengenai penjimatan RM551.25 juta pada tahun depan berikutan pemansuhan subsidi itu.

Memang benar, gula bukanlah satu-satunya penyebab kepada diabetes. Begitu juga dengan penyakit lain seperti sakit jantung yang dikaitkan dengan rokok. Cara pemakanan dan gaya hidup tidak sihat menjadi penyebab diabetes. Cuba kita selak kembali siapakah yang berpotensi mendapat diabetes. Pertama sekali, lihatlah keturunan sendiri. Adakah ada dalam kalangan keluarga anda sama ada ibu, bapa, datuk, nenek yang sudah ada penyakit kencing manis ini? Jika ada, kita berpotensi mewarisinya. Begitu juga dengan pemakanan yang tidak seimbang (termasuk makanan manis dan berlemak) di samping gaya hidup (termasuk malas senaman), merokok serta kegemukan. Kemudian selak pula senarai makanan atau minuman yang mampu menambah risiko mendapat diabetes.

Selain mengelak atau mengurangkan secara langsung pengambilan gula putih, gula merah dan pelbagai jenis gula, macam-macam makanan mengandungi gula. Susu pekat manis, minuman kotak dan tin, kordial, minuman botol, teh tarik, minuman 3 dalam 1, jeruk manis, puding, jem, kaya dan macam-macam lagi mengandungi gula. Begitu juga dengan teh tarik, roti canai, nasi kandar, nasi lemak adalah antara menu yang menjadi santapan harian bukan sahaja pada sebelah pagi tetapi membawa kepada waktu petang, malam dan awal pagi.

Selain makanan atau minuman yang bergula, diabetis juga muncul melalui pelbagai jenis makanan lain. Maka memang benarlah, bukan ‘gula’ sahaja sebagai penyebab diabetis atau kencing manis ini. Maka tidak wajar mana-mana pihak meletakkan kesalahan atau menyalahkan gula semata-mata sebagai penyebab diabetes.

Bagaimanapun jika diselak secara keseluruhan, semuanya – kemanisan makanan dan minuman – berpunca daripada gula. Terimalah hakikat bahawa gula menjadi penyumbang besar kepada diabetes.

Jumaat lalu, di Dewan Rakyat, ketika Perdana Menteri, Najib Tun Razak mengumumkan mengenai pengurangan subsidi gula ini, Menteri Kesihatan, Dr. S. Subramaniam kelihatan tersenyum. Beliau pada September lalu pernah mencadangkan supaya harga gula dinaikkan bagi mengelakkan diabetes. Cadangan itu juga menimbulkan reaksi sinis sesetengah pihak.

Jika keturunan menjadi punca, mungkinkah langkah yang diambil kerajaan sekarang mampu mengurangkan jumlah pesakit yang mendapat penyakit ini akibat keturunan pada masa hadapan? Mereka yang lebih pakar tentang kesihatan boleh menjelaskannya. Generasi hari ini sudah mewarisi penyakit ini daripada generasi terdahulu (mungkin ketika harga gula murah) yang tidak mengawal pengambilan gula.

Begitu juga dengan rokok. Tidak semua perokok terdedah dengan penyakit-penyakit yang berkaitan dengan rokok. Mungkin mereka terlepas daripada penyakit tetapi orang sekeliling yang menanggung akibatnya sama ada isteri, anak-anak atau rakan sekerja kerana asap juga memudaratkan. Maka sekali lagi, menaikkan harga rokok bukan bermakna penyakit dihapuskan.

Kini harga gula dan rokok – kembar yang mampu memudaratkan kesihatan telah naik. Ada reaksi yang pelbagai mengenai kenaikan harga rokok dan gula ini. Bezanya, tidak banyak yang ‘buat bising’ apabila harga rokok dinaikkan tetapi apabila gula naik, macam-macam reaksi diterima. Sebabnya jumlah penggunanya ramai. Lebih terasa kesan adalah para peniaga yang mendakwa perniagaan mereka boleh terjejas.

Adakah kenaikan sebanyak 34 sen (dulu RM2.50 kini RM2.84 atau lebih tepat RM2.85) terlalu besar dan membebankan? Bagi sebuah keluarga sederhana, berapa kilogram (kg) gula yang diperlukan dalam sebulan? Adakah sehingga 5kg. (5kg x RM2.85 = RM14.25)? Bagi perokok, berapa pula kos yang terpaksa dibayar untuk merokok, sama ada rokok biasa atau elektrik? Selepas mengambil kira harga gula dan rokok ini, adakah kos barang keperluan yang mampu memudaratkan ini lebih tinggi berbanding kos bulanan lain bagi setiap keluarga? Banyak lagi kos lain yang kita perlu bayar dalam kehidupan seharian ini melebihi harga gula atau rokok. Contohnya kos perubatan, terutama apabila mendapatkan rawatan di klinik swasta.

Tidak dinafikan, pihak yang akan terasa kesannya ialah para peniaga (mungkin terkecuali bagi rokok). Ada yang memberi alasan, penarikan subsidi yang menyebabkan kenaikan harga gula menyebabkan mereka terpaksa mengurangkan penggunaan gula dalam makanan dan minuman yang mung-kin menyebabkan pengguna atau pembeli akan merungut. Adakah ini sebagai alasan untuk menaikkan harga? Kenaikan mungkin tidak dapat dielakkan jika peniaga mengambil kira pelbagai kos seperti pengangkutan, buruh, bahan mentah dan macam-macam lagi. Tetapi wajarkah kenaikan harga gula sebanyak 34 sen menyebabkan segelas teh tarik naik 30 sen? Adakah peniaga akan rugi dan tidak mampu menampung kenaikan 34 sen sekilo sekiranya kuantiti gula atau susu dikurangkan? Berapa pula keuntungan yang diperoleh jika satu gelas teh tarik dinaikkan 10 sen?

Begitu juga dengan kuih-muih yang mengandungi gula. Adakah sebiji kuih terpaksa dinaikkan sehingga 30 sen? Sudah tentu tindakan ini amat melampau. Dalam hal ini, ketika Subramaniam gembira kerana mam-pu mengurangkan kos perubatan, Menteri Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan, Hasan Malek ‘pening kepala’ memikirkan langkah untuk mengatasi keghairahan peniaga yang bakal mengambil kesempatan menaikkan harga minuman dan kuih-muih ini.

Hasan mengingatkan para peniaga supaya tidak menaikkan harga makanan dan minuman secara melampau. Katanya: ‘‘Apabila harga gula naik, mereka (peniaga) boleh menampung kos itu dengan mengurangkan kuantiti gula dalam penyediaan makanan dan minuman,’’.

Semua pihak harus bersatu untuk sesuatu yang mampu membawa kepada kebaikan. Berani berhijrah, ubah tabiat penggunaan gula. Sewajarnya kita membayar harga yang mahal untuk sesuatu yang memudaratkan. Terdapat laporan mengatakan ada lebih 60 jenis penyakit (ada yang kata lebih 136 jenis) adalah disebabkan gula. Hargailah wang ringgit yang dibelanjakan supaya ia berbaloi untuk kesihatan kita.

UMA281013010C001#

Related posts

Leave a Comment